The Court


 

The Court residential building is nestled along the Jumeriah Beach Road in Dubai. The building is derived of a square form with a large cut-out in the center to make room for an internal landscaped courtyard.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
BJP_7620.JPG
 

A customized propriety system for dry fixing that concealed the entire building’s cladding was used. A high sound transmission class (STC) was achieved, using acoustical isolation of different barrier materials in both the residential and retail spaces.

Surrounding this courtyard, the incised ground floor retail volumes allow visual access to the inner courtyard, extending the visual experience and providing ease of access. At different times of the day, the sunlight creates dark shadows that highlight the depth of the recessed outer frames of each window, creating a visual contrast that enhances its geometric simplicity.

 
BJP_7566.JPG
BJP_7600.JPG
BJP_7422.JPG
 

The external grid-like facade, free from any decorative and ornamental accessory, creates a minimalistic and strong architectural image, which, juxtaposed with the noisier surroundings, give it a powerful presence. Furthermore, the perfection of the lines makes it difficult for onlookers to ignore the intricacy, detail orientation and craftsmanship required to achieve the clean and modern character of the building.

 
BJP_7397.JPG

SPECIFICATIONS

TYPE: Residential and commercial building
DCC SCOPE: Full turnkey
LOCATION: Dubai - Jumeirah Beach Road
YEAR: Completed in 2018

TOTAL BUILDUP AREA: 15,150 m2
FLOORS: Basement, ground and 3 floors (B+G+3)
FACILITIES: Residential building of 3 floors with 21 one-bedroom, 26 two-bedroom and 6 three-bedroom apartments in addition to commercial retail area at the ground level

CLIENT: Seddiqi & Sons investment LLC
ARCHITECTS: DXB Lab Architecture